II miejsce Wieńca Wielkopolskiego na Dożynkach Prezydenckich w Spale – fotorelacja

18 września 2017

Wielkopolska zajęła II miejsce w konkursie na najładniejszy wieniec dożynkowy na Dożynkach Prezydenckich w Spale. Ten piękny wieniec wykonał Piotr Barańczak z Trzemeszna wraz ze swoją żoną Marią oraz rodziną. Grupę wieńcową tworzył Regionalny Zespół Tursko z gminy Gołuchów w powiecie pleszewskim. Całość realizowało Centrum Kultury i Sztuki w Kaliszu.

Dożynki Prezydenckie w Spale rozpoczęły się w sobotę. Pierwszego dnia odbył się m.in. konkurs na najładniejszy wieniec dożynkowy, a na scenie prezentowały się zespoły ludowe z różnych regionów Polski. W niedzielę uroczystości rozpoczęły się mszą świętą w intencji rolników w Kaplicy Polowej Armii Krajowej z udziałem pary prezydenckiej, którą odprawił ks. biskup senior diecezji łowickiej Józef Zawitkowski. Po niej para prezydencka wraz z korowodem dożynkowym przeszła na stadion Ośrodka Przygotowań Olimpijskich, gdzie odbył się ceremoniał dożynkowy prowadzony przez Państwowy Zespół Ludowy Pieśni i Tańca „Mazowsze“.

Pierwszego dnia zaś odbył się konkurs na najładniejszy wieniec dożynkowy o nagrodę prezydenta RP. Wygrały go gospodynie ze wsi Nowa Jabłonna w Lubuskiem, a II miejsce zajęli reprezentanci Wielkopolski. Podobnie jak w latach poprzednich wielkopolski wieniec dożynkowy przygotował Piotr Barańczak wraz z rodziną – twórca zajmujący się plecionkarstwem we wsi Trzemeszno w gminie Rozdrażew w powiecie krotoszyńskim. „Wieniec tegoroczny swą formą nawiązuje do tzw. korony, którą zakładała kiedyś na głowę tak zwana Przodownica” – powiedział Piotr Barańczak. Do jego wykonania wykorzystał w różnych splotach i proporcjach kłosy pięciu zbóż – pszenicy, pszenżyta, żyta, jęczmienia i owsa, do dekoracji zaś – kolb kukurydzy, lnu, jarzębiny i kwiatów. Wieniec posiada sześć ramion, których dolna część wykonana jest z zewnątrz z pszenicy, a od wewnątrz z pszenżyta, a górna (korona) odwrotnie – z zewnątrz z pszenżyta ze złotej odmiany, od wewnątrz z pszenicy. Artysta powiązał zboża w małe bukiety i umieścił je w ramionach. Elementy dekoracyjne w kształcie kwiatów wykonał z kłosów jęczmienia czterorzędowego i kłosów pszenżyta. Wewnątrz wieńca znajduje się kompozycja z kolb kukurydzy, ozdobiona snopkiem-bukietem ze zbóż pszenicy, pszenżyta i owsa. Wewnątrz sześcioramiennej korony twórca umieścił również promienisty krzyż, wykonany z prasowanej słomy. Do dekoracji podstawy wieńca użył jęczmienia czterorzędowego, jarzębiny, lnu oraz kwiatów. Cześć elementów, jak np. bukiety kwiatów ze zbóż, tradycyjnie powiązał sznurkiem. Wieniec ma 1,8 metra wysokości oraz 1,4 m szerokości. „Na ogół pracuję sam, ale przy wieńcu pomaga mi rodzina, bowiem do jego wykonania użyłem 10 tysięcy kłosów, które przez cały miesiąc były wybierane przez moich najbliższych” – opowiadał pan Piotr.

Grupę wieńcową tworzyli członkowie Zespołu Pieśni i Tańca „Tursko” – wielce zasłużonej folklorystycznej formacji, która w swojej ponad 45-letniej historii dała kilkaset koncertów w całej Wielkopolsce, w kraju i za granicą. Na prośbę Samorządu Województwa Wielkopolskiego całość dożynkowego projektu koordynowało Centrum Kultury i Sztuki w Kaliszu.