
Tak pięknie i okazale prezentuje się tegoroczny wieniec dożynkowy wykonany dla Województwa Wielkopolskiego.
Wieniec, jak co roku, przygotowywany jest przez artystę ludowego Piotra Barańczaka, który pracę swoją dzieli ze swoją żoną, rodziną i sąsiadami, mieszkańcami wsi Trzemeszno koło Rozdrażewa w powiecie krotoszyńskim.
To już dwunasty wieniec dożynkowy przygotowywany przez Centrum Kultury i Sztuki w Kaliszu dla Samorządu Województwa.
Tegoroczna kompozycja wraz z Grupą Wieńcową z Zespołu Tańca Ludowego „Głogowianie” z powiatu ostrowskiego i Kapelą Dudziarską „Snutki” z Potarzycy k. Jarocina będzie uczestniczyć we wrześniowych Dożynkach Prezydenckich, które po raz czwarty odbędą się w Warszawie.
Wieniec dożynkowy ma formę korony o kulistej podstawie i łączących się u szczytu sześciu ramionach, zwieńczonych wiechą z kłosami pszenicy, kwiatów zatrwiana oraz owoców lnu i jarzębiny.
Ramiona wieńca wykonane są z wiązanych kłosów pszenicy włochatej – na zewnątrz, oraz owsa – od środka. Stanowią zewnętrzną oprawę wieńca, którego środek tworzy poszycie zwieńczone plecionymi ze słomki ramionami, zawiniętymi w kształt „serca”.
Od podstawy wieńca – ozdobionej żytem, lnem i kwiatami – wychodzi poszycie szyte z całej długości słomy żytniej łączonej sznurkami. Kulistą wewnętrzną koronę z plecionych ośmiu ramion wieńczy krzyż z prasowanej słomki.
Więcej zdjęć #wielkopolskiwieniecdozynkowy